// // // // //


Langalló, Töki pompos, Kenyérlángos

írta hufi | Látnivalók, Érdekességek,Motoros | 2006 április 15 12:04

Langalló, Töki pompos, Kenyérlángos

rövid története :

dscf0147_800.jpg

A kenyérsütés évszázados hagyományokra tekint vissza és a kemencés lángost a kenyérsütésből megmaradt tésztából készítették.Nagyanyáink idejében kenyérsütéskor a kenyér tésztájából, illetve a dagasztóteknő aljáról, faláról leszedett, annak teknőkaparékából, vagy ahogy néhány helyen nevezték ,,vakarékból” sütött készített sült tészta. A magyarok lakta vidékeken az egész népterületen általános a dagasztóteknőből kikerülő kaparék, vakarék felhasználása kenyérlepénynek, de általánosan elterjedt az is, hogy az érett, megkelt kenyértészta egy részéből kenyérlángost sütöttek. Kenyérsütéskor a nyers tésztából egy darabot leszakítottak és azt előre kinyújtották, majd a háznál lévő kemencében megsütötték. Az így elkészült forró kenyérlángost vidékenként mással ízesítették. A kamrában fellelhető finomságokat tettek a kisült kenyérlángosra, pl.: vöröshagymát, tejfölt, sajtot, fokhagymát, szalonnát – ami lehetett egy kicsit avas is, libatepertőt. Vagy megkenték liba-, kacsa-, vagy éppen disznózsírral Az édesszájúak finom házi lekvárral kenték meg.

Volt olyan vidék, ahol még sütés előtt a tésztába nyomkodtak aszalt szilva vagy alma darabokat.

Az akácfával, vagy szalmával felfűtött forró kemencéből kikerült frissen sült kenyérlángos egyaránt kedvence volt gyereknek, felnőttnek.

dscf0144_800.jpg

és hol érdemes kipróbálni, természetesen Vigántpettenden…


Vigántpettend, LANGALLÓ nagyobb térképen való megjelenítése

A receptje: 1 kg liszt, 1 db főtt burgonya, 5 dkg élesztő, 1 db kockacukor, 4 dkg só és annyi langyos tej, amennyivel kenyér-keménységű kelt tésztát gyúrunk. Kelés után nagy tepsibe tesszük egészben. Tetejére szeletelt vöröshagyma, szalonnakocka, préselt fokhagymával esetleg borssal kevert tejföl kerül, és készre sütjük mint a kelt tésztákat szokás.

Nincs Hozzászólás / No Comments »

Nem szóltak még hozzá/No comments yet.

RSS Hozzászólások nyomonkövetése. TrackBack URI

Mond el véleményed / Leave a comment

E-Mail címed /

*

freestat.hu 1 látogató van online
0 vendég, 1 bots, 0 felhasználó
Folyamatosan: 98 : 02-08-2018 10:16 UTC +00:00
Látogatók mai maximuma: 3 : 13:20 UTC
Ebben a hónapban: 31 : 06-06-2019 07:20 UTC +00:00
Ebben az évben: 31 : 06-06-2019 07:20 UTC +00:00