// // // // //


Magyarország túra 3.nap

írta hufi | Látnivalók, Érdekességek,Motoros | 2007 június 3 11:53

2007.06.03 Vasárnap, Túristvándi Malom Kemping 16°C

dscf0166

Túristvándi kemping hajnali csendjét eszméletlen kutyacsaholás, vonyítás töri meg, és valami nagyon zajon utánfutós autó áll meg a közelben. Felülök a sátramban, mert az éjszakai zajok sem voltak kellemesek, nem aludtam szinte semmit, és így a telefonomon beállított 5.30-as ébresztő is értelmét veszíti egy pillanat alatt.

FOTÓK

Már örültem valamelyest hogy hajnalra elcsendesedett a hely,és az alkoholtól megrészegült kisebbség akik végigüvöltötték az éjszakát elaludtak végre. Ülök és várom a további fejleményeket, valami rosszat sejtek, és….mi ez a hang?!   …nem hiszek a fülemnek, egy malac kezdett halálüvöltésbe, éktelen süvöltéssel kiabálta ki utolsó perceit, a kutyák rákezdtek hatalmas csaholással figyelték ahogy az emberek hangoskodnak a malac felett, készülnek a malacvágásra.

dscf0169

Bakker ezt nem hiszem el, most vagy csak egy rossz álom, vagy nem ittam meg a reggeli kávém és csak képzelődöm, de erről meg kell gyorsan bizonyosodni, hátha mégis vissza tudok kicsit feküdni aludni.
Dühöt érzek, a perzselő hangjára kizippzározom a sátort, kimászok belőle, fejem elkezd fájni mintha valaki a két fülemet tépné, nézem ahogy a malaccal birkóznak, leszúrják, mossák, perzselik. Spontán jelleggel belekóstoltunk egy rögtönzött disznóölésbe, bár ha ez a mi tiszteletünkért lenne, akkor én szívesen átugrottam volna ezt a fejezetet az életemből, sőt magamtól jobban szeretek felkelni, azért csinálok egy pár fotót is.

dscf0167a

Rones barátom is kikászálódik a sátrából, küzd a reggeli hangokkal, eseményekkel, kínos fintor van az arcomon, mert erre már tényleg nem tudok mit mondani. Nem őszinte a mosolyom, ilyen rossz reggelem is régen volt, bár igazság szerint ennyire eseménydús is. Rones elindul fürdeni, közben elkezdek pakolászni, visszafele jövet megosztja velem a tapasztaltakat, hogyan és mit vágnak, készítenek lavórba és tüntetnek el a konyha irányában. Égett szőr, perzselt bőr szaga töri meg a patak párás virágillattal tarkított bársonyos illatát. Kelet felé furcsák az emberek, gyanús volt kicsit hogy este kaptunk még kedvezményt is nem is kicsit, mert 50%-al kevesebbet fizettünk a sátorhelyért a csendesnek mondott terület árából, habár megint bebizonyosodott az igazam, mindig az első megérzés az igazi., de nézzük a jó oldalát, legalább a tegnapi esőzés után nincsenek szúnyogok a vízparton. Éhes vagyok és vágyom egy nagy zuhanyzásra, túlvagyunk a rögtönzött 3 az 1-ben kávénkon, úgyhogy átvágom magam a „malacos” tömegen, akik a fürdőhelyiség előtt rendezték be főhadiszállásukat. Megtaláltam a hideg és nem feltétlenül tisztaságáról híres zuhanyzót, a mellékhelység is páratlan vagy is inkább 5-öst adnék egy 10-es listán, a kempingre 9, az árak 8, a környezet 10, az ébresztő szolgálatot inkább nem minősítem.

Elindulunk Móricz Zsigmond szülőházához Tiszacsécsére.

dscf0179b

A meredek hajlású, taposott szalmával fedett pici szegényparaszti lakóház a XIX. század harmadik harmadában épült, s néhány évig a Móricz család lakóhelyéül szolgált, bár az író nem itt született.

Az író, Móricz Zsigmond szülőháza a falu másik végén, egy már korábban elbontott módosabb épület volt.

Az épületben a századforduló szatmári szegényparaszti lakóházának berendezését és néhány Móricz-relikviát tekinthetnek meg az érdeklődők előzetes bejelentkezéssel.

Ez az út a falvakon keresztül haladva lehetne szociológiai körkép is, a mérhetetlen szegény embereket és a lakhatási körülményeket figyelve szívesen küldenék képet a politikusoknak is, de valahogy csak 2 képet csináltam, mert nem volt szívem hozzá, hogy mások rossz körülményeiből sorozatot csinálni.

dscf0184

Debrecenbe a főtérre érve könyvkiállítás kellős közepébe csöppentünk, addigra végre napsütés kerekedett, és remek képeket csináltunk, beültünk egy gyorsétterembe ebédelni.

dscf0204

Nagykereki táblánál elértük az első 1000 kilométerünket, amiről filctoll és papír hiányában érdekes képet próbáltunk összehozni, kezünkkel formálva meg egy ezres számot.

dscf0214

Már sötétben gurulunk, egészen a hagymaszagú Makóig, ahol a helyi kempingbe (N46.20.587°, E20.44979°) este 21 óra, 597km motorozás után megérkezünk végre aznapi szálláshelyünkre, ami nem volt idegen számunkra, hiszen mikor Dévára indultunk tavaly ugyanitt szálltunk meg. A tulaj az esti sötétből előtűnő motorok hangjára kijött az erkélyre és amolyan lazán közölte velünk, hogy nyugodtan menjünk be, szálljunk meg, majd reggel fizetünk, ja és a többiek (akikkel útközben megbeszéltünk találkozót)  bementek Makóra Steve-hez. A mai napunk is izgalmas volt, természetesen ma is volt kihagyhatatlan eső, de most csak 150km-t kísért minket és mindezt azért gondolom, hogy legyen majd egy „esőnap” is majd valamikor később, tudjunk tartani majd egy „Magyarország 2 túrát”, ahol majd tudunk menni átkötő rövidebb földutakon is. Ebből is vonjuk le a konzekvenciát, nem fájt a szemünk sem a portól, sem a fényképezőgép nézőkéjének bámulásától, és még ha lassabban is de tudtunk haladni elég rendesen. A nap végi összesítésben szereplő 597 km-ből 100 kilométer „büntetés” volt, ugyanis valahol Biharkeresztes előtti útszakaszon sikerült minden előzmény nélkül elhagynom a rendszámtáblám. Visszamentünk, adtunk magunknak egy lehetőséget, hátha megtaláljuk a rendszámtáblát valamelyik út melletti árokból.  Gondosan, lassan, lábtartón állva haladva figyeltük az árok tartalmát, de csak a hanyag utazók által hátrahagyott fémhulladékokat és műanyag palackokat találtunk több kilót 50 km-en keresztül…..na neeem, elég volt ebből, ahhoz nagyon sok van még hátra az útból hogy elpazaroljuk a drága benzint és az időnket, ráadásul mind a két paripából kezdett kifogyni az üzemanyag, úgyhogy irány a következő kút és tovább az úti célunkig. Látnivalóból ma már nem volt annyi mint tegnap, de tartalmas és fárasztó nap volt az bizonyos. Makón csatlakozott hozzánk Vegas (DRBIG), Pajor Zoli és Abai Évi (Transalp 650, Xantus250), Attila pedig  eladás előtt utolsó útjára kísérte motorját (DRBig), és Steve jött még elénk köszönteni (XT600).

dscf9955 dscf9958

Nincs Hozzászólás / No Comments »

Nem szóltak még hozzá/No comments yet.

RSS Hozzászólások nyomonkövetése. TrackBack URI

Mond el véleményed / Leave a comment

E-Mail címed /

*

freestat.hu 3 látogató van online
1 vendég, 2 bots, 0 felhasználó
Folyamatosan: 98 : 02-08-2018 10:16 UTC +00:00
Látogatók mai maximuma: 3 : 17:00 UTC
Ebben a hónapban: 14 : 08-03-2019 03:38 UTC +00:00
Ebben az évben: 31 : 06-06-2019 07:20 UTC +00:00