web analytics

Langalló, Töki pompos, Kenyérlángos történetét nem sokan ismerjük, pedig egy igen ízletes és laktató ételről van szó.

Langalló rövid története:

A kenyérsütés évszázados hagyományokra tekint vissza és a kemencés lángost a kenyérsütésből megmaradt tésztából készítették. Nagyanyáink idejében kenyérsütéskor a kenyér tésztájából, illetve a dagasztóteknő aljáról, faláról leszedett, annak teknőkaparékéból, vagy ahogy néhány helyen nevezték ,,vakarékból” sütött készített sült tészta. A magyarok lakta vidékeken az egész népterületen általános a dagasztóteknőből kikerülő kaparék, vakarék felhasználása kenyérlepénynek, de általánosan elterjedt az is, hogy az érett, megkelt kenyértészta egy részéből kenyérlángost sütöttek. Kenyérsütéskor a nyers tésztából egy darabot leszakítottak és azt előre kinyújtották, majd a háznál lévő kemencében megsütötték. Az így elkészült forró kenyérlángost vidékenként mással ízesítették. A kamrában fellelhető finomságokat tettek a kisült kenyérlángosra, pl.: vöröshagymát, tejfölt, sajtot, fokhagymát, szalonnát – ami lehetett egy kicsit avas is, libatepertőt. Vagy megkenték liba-, kacsa-, vagy éppen disznózsírral Az édesszájúak finom házi lekvárral kenték meg.

Volt olyan vidék, ahol még sütés előtt a tésztába nyomkodtak aszalt szilva vagy alma darabokat.

Az akácfával, vagy szalmával felfűtött forró kemencéből kikerült frissen sült kenyérlángos egyaránt kedvence volt gyereknek, felnőttnek.

és hol érdemes kipróbálni, természetesen Vigántpettenden…

Régóta családi vállalkozásban működik és a sok év alatt egy szép étterem is kialakult ez egykor csak két tapasztott kemencével üzemelő helyből. Megközelítése nagyon egyszerű, mindegy hogy Kapolcs irányából, vagy Nagyvázson irányából érkezel, a nagy parkolónál befordulsz a templommal szemben és már messziről látszik az étterem. Ne felejtsd el a házilag készített szörpöt megkóstolni, és ha már degeszre etted magad, kérd csomagolva a következő lángost, vigyél magaddal haza is a többieknek.

Elérhetőségek:

Recept:

  • 1 kg liszt,
  • 1 db főtt burgonya,
  • 5 dkg élesztő,
  • 1 db kockacukor,
  • 4 dkg só és annyi langyos tej, amennyivel kenyér-keménységű kelt tésztát gyúrunk. Kelés után nagy tepsibe tesszük egészben. Tetejére szeletelt vöröshagyma, szalonnakocka, préselt fokhagymával esetleg borssal kevert tejföl kerül, és készre sütjük mint a kelt tésztákat szokás.