Aprilia Atlantic és az esőben megállás, de vajon mitől?!

Aprilia Atlantic 500 Sprint

Napok óta éreztem, hogy valami nincs rendben a motorral (Aprilia Atlantic 500), néha csak úgy váratlanul megállt. Úgy vettem észre, hogy főleg nedves útfelületen haladáskor, csepegő esőben vagy nagyobb pocsolya után.

2020 október második hete nagyon esősre sikeredett, így elkerülhetetlen volt a folyamatos leállás. Rövid várakozás után be tudtam indítani, de volt mikor gázadásra befulladt megint. Először elektromos problémára kezdtem gyanakodni, vagy a kormányon elhelyezkedő kapcsolóra, vagy alulról a hátsó kerékívben elhelyezett elektromos dolgok valamelyikére.

feszültség szabályzó
feszültség szabályzó

Észrevettem még egy érdekességet függetlenül a leállásoktól, történetesen a légszűrőház elején található átlátszó műanyag cső kb. 200 kilométerenként megtelt valamilyen vizes, koszos löttyel, ami a karter felöl érkezik.

folyadékkal megtelt cső
folyadékkal megtelt cső

Két nap nettó szívás után rávettem magam, hogy szétszedjem a légszűrőházat és meglessem mitől telik fel az a bizonyos cső.

légszűrőház belseje – itt mindenhol száraznak kellene lennie

A légszűrőház belsejének teljesen száraznak kellene lennie, hiszen innen már csak egy rövid cső és egy fojtószelep választja el a levegő útját a hengerfej szívónyílásától és a szívószelepektől.

Megvan a hiba:

a rossz minőségű magyar utakon egészen egyszerűen szétrázkódott és letört a légszűrőház egyik csavarkötéses rögzítése, amitől folyamatosan több szennyezett levegő került a légszűrőházba. A beáramló levegő nem csak port és egyéb durva szemcséket tartalmazott rontva a motor teljesítményét, jobban koptatva a hengert, hanem a nagy esőben a csapadékvíz és a pára egyenesen le is fullasztotta.

jól látható ahol a rögzítő csavar kitört a légszűrőház kerék felöli oldaláról

Szerencsére nem sok kilométert mentem a sérülés óta, még időben sikerült orvosolni a hibát, amiért köszönet Edy’s Motors műhelyének! Egy fojtószelepház és levegőrendszer tisztítás után tökéletes lett a motor, jöhet az esős idő ismét.

szennyeződés a fojtószelepnél
Atlantic 500 és Atlantic 500 Sprint
Atlantic 500 és Atlantic 500 Sprint

Author: hufi