web analytics
Csere János birtokára érkezve vigyél egy téglát ajándékba, a legjobb helyre kerül, “mert aki jó szívvel ad, annak lesz egy darabka, nem porladó múltja a falak között“.
kapu

Téglagaléria

– hirdeti a homlokzaton elhelyezett felirat, az első pillanatra régi kúriára emlékeztető épület eklektikusan magasodik ki környezetéből. Minden fala téglából áll. De nem ám steril fajtákból, kivétel nélkül bontási anyagból épült az egész. Néhol jól kivehetők a régi címerek, billogok és karcolatok, amelyek a hajdani kézművesség jeleit hordozzák az építőanyagon.

“kiállítási darabok” az udvaron…

A magánerőből és közadakozásból épülő sajátos épületegyüttes és térinstalláció mára turisztikai célponttá vált, ahol a történelmi miliő mellett a legfiatalabb korosztály számára is program kínálkozik, egy állatsimogató létrehozásával. A további fejlesztéshez, a téglagyűjtemény teljessé tételéhez az Ön jó szándékára is szükség lehet.

Csere János – szabadkőműves

Több mint tíz éve saját erőből épít a bugaszegi szőlőhegyen egy olyan létesítményt, amelyet a környékbeliek – amíg készült – csak bolondvárnak, vagy habókos katedrálisnak neveztek. De most már egyre többen kíváncsiak az építményre. Ezt a csaknem kétszáz négyzetméter alapterületű, négyszintes épületet ugyanis egyedül Csere János építette a két kezével, használt téglákból és terméskövekből, és kezdetben – áram híján – maga keverte hozzá a maltert. A tulajdonos azt mondja: ez az alkotó munka jelentette számára a teljes kikapcsolódást az évek során, miután szakított a helyi képviselő-testülettel, amelynek két cikluson keresztül is tagja volt. A megnyugvást a nehéz fizikai munka jelentette számára – fenn a bugaszegi szőlőhegyen, ahol egykoron a nagyapja őrizte a grófék disznóit.
Csere János a kezdetekben csak gyűjtötte a régi, különleges jelzésű monogramos és címeres téglákat, köveket a szeméttelepekről, építkezésekről. Aztán úgy érezte, az igazi helyük ezeknek a ritka köveknek egy organikus épületben lenne. Így kezdett el épülni a Bugaszegi Királyi Téglamúzeum elnevezésű vár, és akik hallottak róla, hordták hozzá az évek során a használt téglákat.


– E téglák agyagját még lábbal taposták és fával, vagy szénnel tüzelve égették ki – mondta Csere János. Hozzátette: nem fizetett egyetlen használt tégláért sem, hanem azt mondta, aki jó szívvel ad, annak lesz egy darabka, nem porladó múltja a falak között.
A téglamúzeum építéséhez eddig csaknem ötvenezer régi téglát használt fel a boglári ex-képviselő, maga faragta a helyiségekben álló fabútorokat, a falakon lévő, magyar királyokat ábrázoló képek kereteit, készítette a kovácsoltvas csillárokat, ablak- és ajtórácsokat. 2006 augusztus 20-án megnyílt a téglamúzeum, amely a tervei szerint rendszeresen kortárs képzőművészeti alkotásoknak is helyet ad. S hogy mikor lesz teljesen kész a Balaton déli partjának e ritka látványossága?

Addig építem, amíg élek! – mondja Csere János, mivel a tervei közt vizesárok és szélmalom létesítése szerepel.

Bugaszeg

Bugaszeg egy jobbára mély fekvésű terület Balatonboglár és Ordacsehi között, szelíd lankákkal, melyet az M7-es autópálya szel keresztül. A területen lévő egykori majorság – puszta – az 1940-es években Varga Béla egykori boglári plébános, későbbi Nemzetgyűlés Elnöke, illetve az egyház tulajdonában volt. A II. világháború és az azt követő politikai helyzet folytán a majorsági akolt széthordták és a földosztás során a terület magánkézbe került. (Meg kell említeni, hogy Varga Béla a terület lankáin – ma az autópálya 143+800 km szelvénye –két tüdőbeteg családnak hajlékot is építtetett, melynek nyomai ma is megtalálhatóak). A területet ma halastó-horgásztó, erdő és szántóföldek veszik körül, melynek kiemelkedő pontján, az egykori majorság mélyén, egy egykori cseléd lelkes unokája a régmúlt munkáskezeinek tiszteletére téglamúzeumot építget.

A terület megközelíthető az M7-es autópálya Balatonboglári csomópontjánál, a budapesti felhajtó ágnál elkanyarodva, majd a HORGÁSZTÓ jelzőtábla útmutatása szerint 1 km, rendezett, mart aszfaltos úton.
Önálló szervezésű családi rendezvényeknek, piknikeknek is helyt ad a tulajdonos, a szomszéd halastónál napijegyes horgászat is lehetséges.
(Bejelentkezés ajánlott, mivel a tulajdonos nem állandó jelleggel tartózkodik itt. Csere János, 06-85/351-290.)

bugaszegi evangélium szavai:
Koppány emlékharang:
…és a kard is felkerül:
“Lelkileg veletek vagyok! Ébredjetek!”
Ne felejts el hozzájárulni a kiállításhoz:
stílusosan egy fángli a “kalap” helyett
címeres, pecsétes téglák

Saját képeim:

Térkép:
Egyéb linkek:

forrás: bugaszeg / youtube / facebook