II. Balaton Kerülő Gurulás 2008.04.05

dscf0074_800.jpg   Gyöngyusz Balaton Kerülő Gurulása

Kinéztem reggel a szobaablakon és nem voltam nagyon elragadtatva az aktuális időjárástól, ráadásul a meteorológia is esővel riogatta a motorozni vágyókat.
Érdekes módon az április 5-e valahogy mindenkinek a tavasszal volt egyenértékú, mert erre a napra szervezte mindenki az évadnyitóját, az aktuális tavaszi gurulását és nem nagyon tudtam dönteni a jobbnál jobb programok közül melyiken is kellene részt vennem.

Péntek este sajnos Gyuri barátom lemondta a közös gurulásunkat, mert a főnöke azt hitte jobb lesz neki Prágában. /szerintemnem így volt/.

Reggel felébresztettem a V-Stromot a téli álmából végre és elindultam az Osztyapenkó mekis kútjához, ahol Ispán már messziről virított a narancsos színű egyenpolójukban és két kézzel integetett minden Stromosnak nehogy kimaradjon valaki, valami jóból.  A létszámot tekintve nem csalódtam, hiszen 20-30 ember jelentkezett a túrára és ennek a fele már ott is volt az első találkozási ponton.
A meglepetés a székesfehérvári találkozási pontnál fogadta a kis csapatot, mert ott mégegyszer akkorára dagadt a létszámunk és meglepetésként nemcsak Gyöngyusz új motorját csodálhattuk /DL650/, vagy említhetem Barisax háromkerekűjét is, hanem azt is hogy Szlovákiából is voltak motorosok 3 motorral.
Megjegyzem nem is akármilyen gépeket hoztak, ami nekem nagyon “bejött” az egy DL 650-es volt TKC80-as gumikkal kifejezetten terepre felkészítve, aludobozokkal, mit is mondjak ettől megbizseregtem.

dscf0061_800.jpg  dscf0062_800.jpg

Utunkat folytatva a 7-es útun a Balaton déli partján hömpölygött a társaság, szemből szikrázó napsütés melegített és bátorított egy kis alvásra….huhhh, ennek fele sem tréfa, az araszolás és a figyelem inkább elálmosított mintsem hogy éber legyek, ezért inkább részt vállaltam a biztosításban. Balaton mellett végighalava mindig egy jó érzés fog el, amolyan megnyugtató, “otthon vagyok” érzés, az illatok, a téli álomból ébredő természet látványa, a tavasz illata mosolygós arcokat csal ki a házakból.

Ebédelni a kis csapatunk Pepe szervezésében Cserszegtomajon a Gulyás Csárdában állt meg elfogysztani az előre kiválasztott 3 menüből. Jó kis hely volt a kaja finom, az adagok jók voltak, a tulaj kedves és türelmes, csak sajnos a személyzet nem számított ekkora hordára és arra sem hogy mindent felfalunk, így a B menünél már elfogyott a rizs, az ebédidő pedig 3órát tett ki a napi programból.

dscf0083_800.jpg      dscf0121_800.jpg

Levezetésként, amolyan ebéd utáni szieszta keretében felkísértem a “bátrabb” motorosokat a Rezi vár romjához. Az érdekessége talán az oda vezető 5km-es földút, ami jól járható volt, és a panoráma, ami fent fogadott minket. Sokan meggondolták magukat a földútra letérve, és rögtön más program után néztek, bár a kiírásban szerepelt, hogy nem off-road-os lesz, de földúton fogjuk megközelíteni a romot. Aki felért és átvette a hely hangulatát az viszont nem panaszkodott, és remélem mindenkinek tudtam valami élményt adni ezzel a kis kitérővel.
Hazaindulás gondolata a Rezi kagylós kútnál, egy közös tankolás után fogalmazódott meg a még megmaradt társaságban, kis csapatokra szakadva az ország különböző pontjaiba indulva. Négyen maradtunk, akik kelet-pest irányban lakunk, de nem akartunk a 71-es úton bajlódni a rend őreivel, vagy a lustán bámuló kameráikkal, hanem inkább Tapolca-Veszprém-Székesfehérvár-Budapest irányt céloztuk meg.

Még világos volt, bár már hideg, de Tapolcát elhagyva kanyarogva az egyébként Magyarországra nem jellemző jó úton még Veszprém előtt, a művészetek völgye után erős fokhagyma ollat keringett a kicsit kanyargó út mellett.
A kulcs Vigándpetenden volt fellelhető, ahol egy lelkes házaspár egy hatalmas parkoló közepén épülő magyaros étterem mellett, átmenetileg egy faházban sütötte, kemecében! a Langallót /kenyérlángos/.

dscf0144_800.jpg   dscf0147_800.jpg

Érdemes betérni ide, vagy akár még motorostúra keretén belül is érinteni ezt a pontot, hiszen kicsit beszélgetve a tulajjal elárulta, hogy Vigándpetend és Nagyvázsony között van egy 11 kanyarból álló szerpentines látványút is, amit mindenképpen hazafelé meg kell tekintenünk. De ne ugorjunk ekkorát a Langalló kifejezetten isteni volt, nem győztük a dícsérő szavakat megtalálni, a frissen lenyomott fokhagyma meg szabályosan megkönnyeztetett bennünket, de nem szabad kihagyni semmilyen esetre sem! Kedves kiszolgálás és kedves emberek fogadtak megintcsak, jó élmény volt, köszönjük!


Nagyobb térképre váltás

Elindultunk tele hassal az említett látványút felé, Vigándpetenden éppen a csatornabővítéssel járó forgalomterelések, és a kavicsossá vált utak után tényleg nagyon szép helyeken haladtunk keresztül. Veszprémbe érve már nagyon hideg volt fel kellett  venni az esőruhát is, ami Pest közelébe hasznos volt, hiszen a szemerkélő esőben legalább nem áztunk el.

Az út nagyon csúszott, ránksötétedett, egy utolsó megállás még a budafoki kútnál, cigi /már akinek/, elköszönés és mindenki hazaindult.


Útvonal:
Buapest-Budaörs-Biatorbágy /1/-Bicske /811/-Székesfehérvár /7/-Siófok-Balatonszentgyörgy /76/-Keszthely /71/-Cserszegtomaj /ebéd/-Rezi-Keszthely-Tapolca /84/-Veszprém /8/-Székesfehérvár /7/-Budapest

Fotók

Author: hufi

5 thoughts on “II. Balaton Kerülő Gurulás 2008.04.05

  1. Jó volt a hangulat és a társaság is. A várhoz való feljutás nekem kicsit rémisztő volt. Az aszfaltot jobban kedvelem de az biztos, hogy a látvány kárpótolt minden kellemetlenségért.

    Tetszett a beszámoló remélem még sok hasnonót olvashatok.

Vélemény, hozzászólás?