web analytics

A Nagyharsányi Szoborpark dél-Baranyában a Szársomlyó hegy keleti oldalán egy művelés alól kivont kőbányában található.

szoborpark

A Szársomlyó hegy keleti végén 1968-ban kapott helyet a 180 méter tengerszint feletti magasságban található szoborpark. Korábbi bányateknőben a bánya helyén talált otthonra ez a különleges szabadtéri kiállítás. A hegy kőzeteiből készített szabadtéri méretű szobrok foglalják el ezt a különleges helyet.

A jura kori mészkő adja a szobrok alapanyagát. Hazai és külföldi szobrászok a hegy köveiből készíthetik el műveiket, melyeket utána ki is lehet állítani. A művésztelepet, annak alkotóházát a Gyimóthy- villában rendezték be amely rövid séta után 200 méterre fekszik a parktól. A szoborparkban közel kétszáz művész dolgozott az alapítás óta eltelt majd 40 év alatt. Munkáikból 136 db monumentális kőszobor található a bányakatlanban és a sétányokon.

Egy rendkívül hatékony és új formájú művészképzés indult el a kilencvenes évek elején. Magánkezdeményezésre megalakult a Képzőművészeti Mesteriskola, már diplomával rendelkező, fiatal művészek számára, mesterségük gyakorlati tudásának fejlesztésére kerámia, szobrászat, kőszobrászat, festő és fémszobrászat szakkal.

A Mesteriskola azóta beintegrálódott a Pécsi Tudományegyetem oktatási rendszerébe. A Művész képzésnek ilyen hatékony formája talán a reneszánsz óta nem valósult meg. 2005-től újra kőszobrász szimpóziumok és kurzusok zajlanak a Baranyai Alkotótelepek Kht. szervezésében a Villányi Kőszobrász Alkotótelepen.


Baranyai Alkotótelepek Közhasznú Nonprofit Kft.
Tel.: 30/ 502-0401, 72/492-422
Fax: 72/ 233-183
Webpage: www.artworkshops.hu
E-mail: artcentr@dravanet.hu
7800 Siklós, Vajda J. tér 2.