web analytics

talma2.jpg

Fölényesen nyerte Talmácsi Gábor a gyorsasági motoros-világbajnokság Malajziai Nagydíját. A magyar motoros a verseny elején elszakadt a mezőnytől, Hector Faubelnek be kellett érnie a dobogó alsó fokával, Kojama Tomojosi ért be másodikként. A vb utolsó futamát tízpontos előnnyel várhatja az idei harmadik, pályafutása hatodik győzelmét bezsebelő Talmácsi.


Talma volt a leggyorsabb a délelőtti bemelegítésen, némi eső után, de már csaknem teljesen száraz pályán. Közvetlenül a futam előtt kellemes napsütésben állt a rajtrácson a 125 köbcentisek mezőnye, Loris Capirossi és Valentino Rossi fürkésző tekintete előtt.

Mattia Pasini tört élre a start után, de néhány kanyart követően Talmácsi átvette a vezetést, Faubel pedig feljött másodiknak. A harmadik kör utolsó kanyarját elrontotta Faubel, Pasini a célegyenesben leelőzte, kihasználva a szélárnyékot, Talma pedig egy kis levegőhöz jutott.

Letisztult verseny volt, nem előzgették egymást megállás nélkül a motorosok. Faubel már szinte fojtogatta Pasinit, mikor ismét hibázott, így Simone Corsi is megelőzte. Az olasz feljött másodiknak, Faubelt megelőzte Joan Olive, a sorrend tehát 11 körrel leintés előtt így nézett ki: Talmácsi, Olive, Corsi, Pasini, Faubel. Ebben a fázisában a verseny elvesztette letisztult jellegét, a Talma mögötti boly tagjai folyamatosan előzgették egymást.

Faubel mögött csapattársa, Sergio Gadea haladt, aki egyben középhátvédként viselkedett. Hét körrel leintés előtt több mint nyolc másodpercre hízott Talma előnye, a többiek az előzgetésekkel, az ívek védésével rengeteget vesztettek vele szemben.

Négy körrel a befejezés előtt robbantott Faubelt, Pol Espargaro elesett, Kojama Tomojosi bejelentkezett a dobogóért. A KTM-es japán felkapaszkodott másodiknak, de elébb még Olive is megelőzte Faubelt. Az utolsó körre Kojama is elszakadt kicsit üldözőitől, Faubel tehát honfitársával, Olive-val brusztolt a dobogó alsó fokáért.

A sorrend nem változott, Talmácsi bezsebelte idei harmadik, pályafutása hatodik győzelmét (és szinte mellékesen a verseny leggyorsabb körét is), így kerek tízpontos előnnyel várhatja az utolsó futamot. A képlet egyszerű: amennyiben november 4-én, Valenciában Talma dobogóra ér, világbajnok. Másra nem is merünk gondolni.

“Iszonyú meleg volt, de a csapat rengeteget dolgozott, nagyon jól összerakta a gépet. Az első öt körben volt hogy százszázalék felett teljesítettem, aztán élveztem a versenyt, mosolyogtam közben. Mindenkinek köszönöm, annyian segítettek, hogy nem is tudom felsorolni” – mondta a még mindig rendesen pörgő Talma a hivatalos sajtótájékoztatón.

“Jó volt a motor, mindent megpróbáltam, de ennyi sikerült ma. Otthon, Valenciában mindent megteszek majd a győzelemért” – értékelt Faubel.

A Malajziai Nagydíj végeredménye:

1. Talmácsi Gábor, Bancaja Aspar, 42:50.831 perc
2. Kojama Tomojosi, Red Bull KTM, + 6.753 másodperc
3. Hector Faubel, Bancaja Aspar, + 7.793
4. Joan Olive, Polaris World, + 8.180
5. Sergio Gadea, Bancaja Aspar, + 8.947
6. Lukas Pesek, Valsir Seedorf Derbi, + 9.935
7. Simone Corsi, Skilled Racing Team, + 10.132
8. Mattia Pasini, Polaris World, + 10.335

Leggyorsabb kör: Talmácsi Gábor, 2:13.987 perc (149.065 km/órás átlag) az 5. körben

A 125 köbcentiméteres kategória élmezőnye tizenhat futam után, a világbajnokság utolsó versenye előtt:

1. Talmácsi Gábor 262 pont
2. Hector Faubel 252
3. Kojama Tomojosi 186
4. Lukas Pesek 171
5. Simone Corsi 164
6. Mattia Pasini 161
7. Sergio Gadea 144
8. Joan Olive 131
9. Pol Espargaro 104
10. Bradley Smith 93