web analytics
TÉS, Helt-féle szélmalomTÉS, Helt-féle szélmalom

A Bakonyban megforgatják a szelet. Krúdy Gyula „Téli szél a Bakonyban” című művében már megírta, hogy ez a térség az ország egyik legszelesebb helye. A Bakony legmagasabban fekvő faluja Tés, Várpalotától 14, Zirctől 32 km-re fekszik. A tenger szintje felett 465 méter magasanlévő fennsíkra települt. A szeles nehezen megközelíthető fennsíkon egykor négyszélmalom állt, mára azonban ezekből csak kettő maradt meg kitűnő állapotban. A Rotter és Vaszlav malmoknak már a nyoma sem található.

A tési fennsík egykor királyi vadaskert volt és a környékhez több Mátyás monda is fűződik.

Szélmalom

Helt-féle malom, TÉS

A Tési Szélmalmok ipartörténeti emlékek, ma is működőképes állapotban. Az 1840-ben épült Helt-féle (Pircher János malomács építette) és az 1924-ben épült Ozi-féle (Ozi József asztalos építette) szélmalmok jellegzetessége: a körbeforgatható zsindelytető, a kőből készült malomtörzs és a hat vitorla. A dunántúli szélmalomipar utolsó emlékei fénykorukban gabonát őröltek, maximális kapacitásuk kedvező szélviszonyok mellett napi 400 kg volt.

Helt-féle malom

Tés kilátás a malomból

Köralaprajzú, enyhén karcsúsodó, háromszintes kőfalazatú épület, forgatható, zsindelyes, kúpos tetővel fedve. Kis ablakainak áthidaló öve szegmens-íves . Hatvitorlás szélkerék hajtja. A malomban két pár kő van és 8-as vámra dolgozott, ami azt jelentette, hogy minden 100kg örleményből 8kg a molnárt illette. A Helt-malom az 1950-es évek végéig őrölte a gabonát, és ma is működőképes.

Helt-féle szélmalom metszete

A molnár munkája

A molnár feladata a tulajdonképpeni őrlésen túl sokrétű volt. Állandóan figyelnie kellett az időjárást és természetesen elsősorban a széljárást. A megfelelő irányba kellett fordítania a szerkezetet a szélirány változásakor. A szélsebességhez úgy alkalmazkodtak, hogy kisebb szélben nagyobb felületű vitorlát vontak fel és csak egy kőpárral őröltek, nagyobb szélben két kőpárral és kurtították a vitorlát. Orkánok idején a vitorlákat bevonták és elfordították a szélkereket, mert egyébként megrongálódhatott a szerkezet, a tető fel is borulhatott. A szélmolnár munkája állandó éjjel-nappali figyelmet igényelt, szélcsendes időben pedig kényszerpihenőre volt kárhoztatva. A javításokat, karbantartást szélcsendes időkben végezték. A molnár végezte el a szükséges ácsmunkákat beleértve a majdnem teljesen fából készült gépészeti berendezés javítását is, de a malomkövet is ő vágta. Így elmondható, hogy a szélmolnárok ügyeskezű, a kor színvonalához képest sokoldalúan képzett mesteremberek voltak. Szakértelmük odáig terjedt, hogy gyakran maguk vállalkoztak új szélmalmok építésére is.

malomkő és a malom kulcsa

Kovácsműhely

kovácsműhely

Ugyanitt található, egy század eleji, eredeti szerszámokkal felszerelt kovácsműhely, valamint régi földművelő eszközök és használati tárgyakat bemutató udvar.

korabeli szerszámok

Nyitvatartás

A múzeumok megtekinthetők keddtől vasárnapig, 9:00-16:00 óráig, hétfő szünnap, a kulcs Cseszneki Ferencnél átvehető. (8109 Tés, Táncsics Mihály utca 20. Telefon: +36 88 469007, +36 20 4481033)

Idegenvezetés kérhető (kb. 30perc) vagy megoldható a malom ajtaján található QR kóddal, mobilos idegenvezetéssel. Kisebb ajándéktárgyak (hűtőmágnes, túrabotra jelvény, kulacstartó) vásárolhatók.

Helt-féle malom tetőszerkezete

Látnivalók Tés községben

Látképi hatása miatt említést érdemel a község közepén álló katolikus templom körüli hársfa csoport, valamint nyáron, a Kopasz-hegy oldalán ringó árvalányhaj. Nagyon szép kirándulóhelyek a Római-fürdő, a Gaja patak festői szurdokvölgy 7 kilométerre Bakonynána irányában. Ilyen környezetben fekszik Tés, hitelt érdemlően immár több mint 900 éve.

forrás: részben az eredeti szórolap szövegezése a Tulajdonos engedélyével, Garas Mariann, Tés, Wiki

Tés honlapja