web analytics
Albánia

Magyarország – Horvátország – Szerbia – Bosznia-Hercegovina – Montenegró – Albánia – Magyarország

HU – HR – SRB – BIH – MNG – ALB (~2800 km)

LACI, PETI, BALÁZS

Előkészületek:

  • szállásfoglalás – pl.: booking.com, érdemes időben előre foglalni, sokat meg lehet spórolni vele,
  • Kötelező biztosítás (zöldkártya) – online letölthető, kinyomtatva fehér papíron is elfogadják,
  • utazásbiztosítás – online kötöttem személy szerint az eub.hu-n, de vannak kifejezetten motorosbiztosítások is pl.: https://www.motorosbiztositas.hu/
  • pénzváltás – érdemes Eurót váltani, azt mindenhol elfogadják, figyelni kell viszont a váltásra, hogy nem feltétlenül Euró lesz a visszajáró, hanem a helyi pénznem
  • bankártya – Horvátország – Szerbia részein használható volt, Albániában csak készpénzzel tudsz fizetni! (LEK, vagy EUR) … a magyarázat egyszerű, mert túrista vagy 🙂
  • motor – legyen felkészítve műszakilag rendesen, és természetesen forgalmi és minden papírja (pl.: ne kopott gumival indulj el!)
  • útlevél nem kell, mindenhol személyi igazolvánnyal és a motor forgalmijával fogsz határt lépni
  • GPS – Garmin vagy más navigáció, mobil, mert lehet hogy szükség lesz offline navigálásra is!
  • Mobil – Albánia nem EU tag, érdeklődj a mobiltarifákról! (roaming, hanghívás drága dolog lehet)
  • érdemes a látnivalókat összegyűjteni, mit szeretnél megnézni a túra alatt, hol állnátok meg szívesen, pihenni, tankolni, enni-inni, stb…

0.nap Budapest – Horvátország, Laskó, Hotel LUG

Útvonal:

Indulást Budapestről terveztük, kicsi kitérővel meglátogattuk „Vegas” barátunkat HarkányDrávaszabolcs érintésével.

Rövidke motorozást terveztünk be a Dráva mellett haladó gáton.

Drávaszabolcs

Mindenkinek figyelmébe ajánlom, kihagyhatatlan táj, gyönyörű élmény, de – figyelem! – a védgáton motorozni engedélyköteles, amit INNEN lehet igényelni.

Hotel LUG:

HOTEL LUG

Parkolás biztonságosan a hotel belső parkolójában. Szoba foglaláskor jeleztük, hogy motorosok vagyunk és 18.00 után érkezünk, ennek megfelelően várt minket a szoba belépőkártyája a recepción kikészítve egy kis üdvözlő papír kíséretében, Wifi kóddal és a szobaszámmal (a szerencsés 13-as 😊 ). Érkezéskor már nem tudtak vacsorát adni, a szálláson található konyha addigra már bezárt, de nem estünk kétségbe, a kb 4,5 kilométerrel déli irányba található Darócz éttermet látogattuk meg (Várdarócra érkezve keresd a főúton az „óriáskakast”).

DAROCZ RESTORAN, VÁRDARÓC

Egy jó kiadós cigánypecsenyét ettem, de más finomságokból is lehetett választani magyar nyelvű étlapról, és ráadásul a felszolgáló is magyarul beszélt!
Étterem elérhetősége: Restoran Darócz (Várdaróc)

Hotel LUG szobája 3 ágyas igényes, fürdőszoba zuhanyzós és tiszta. Reggeli szokásos kontinentális, lehetett repetázni mindenből.

1.nap Horvátország – Szerbia, Zlatibor, Hills Star Hotel

Útvonal:

Zlatibor, Hills Star Hotel:

HILLS STAR HOTEL, ZLATIBOR

Zlatibor igazán fel van készülve a turistákra, tele a város kisebb-nagyobb hotelekkel. Booking.com-on foglalt 3 ágyas szoba kicsit kicsinek bizonyult, a recepción kis felár ellenében el lehetett cserélni egy nagyobb, tágasabb erkélyes szobára. Parkolás a hotel nem zárt parkolóudvarán bárhol, hely volt bőven (állítólag tele volt a hotel, de ezek szerint mindenki gyalogtúrázott a környéken 😊 ).

WiFi elérhető volt a hotel területén bárhol. Reggeli svédasztalos, bár kicsit fura volt személyzet, nem volt szimpatikus a fogadtatás, ahogy motoros cuccban beültünk, ezért inkább gyors pakolás, indulás tovább.

2.nap Szerbia – Montenegro, Gusinje, Gusinjska Kula

Útvonal:

Kula Nekovics Hotel:

KULA NEKOVICS HOTEL, GUSINJE

Motorosbarát hely, parkolás zárt helyen az udvaron belül, tulaj nagyon segítőkész, angolul beszélt, és a látszat ellenére Gusinje biztonságos, ne ítélj elsőre! A szoba tiszta, szinte vadonat új minden tekintetben, de a napok óta tartó esős időjárásnak köszönhetően borzasztó hideg fogadott minket a szobában (12C fok volt).

GUSINJE, MONTENEGRO

WiFi itt is rendelkezésére állt a vendégeknek, a reggeli a megbeszélt kora reggel 7-kor pontban frissen tálalva: rántotta, virsli, paradicsom és kávé, természetesen törökösen, aki még nem kóstolta, egyszer meg kell tennie…

MONTENEGRO

3-4.napi szállás, Montenegro – Albánia, Shkoder, Hotel Bicaj

Útvonal:

SH 20 ALBÁNIA

Hotel Bicaj Park:

HOTEL BICAJ PARK, ALBÁNIA, SHKODER

Parkolás a hotel belső udvarán megoldható, szerencsére olyan helyen, hogy az utcáról nem lehetett észrevenni a motorokat. Szoba 3 ágyas és tiszta, fürdő zuhanyzó-WC egyben, de sajnos lemaradt a porcelánról az ülőke, amiért hiába reklamáltunk meg, sajnos nem került fel a helyére … ezért leleményes magyarként a szomszédban nyitva maradt fürdőszobák élvezték ottlétünket 😊

Wifi gyenge jellel, de működött, az udvaron már kifejezetten használható is volt. Reggeli felejthető rántotta, paradicsom és helyi sajt volt, aminek külön kiemelném finom ízét!

SH23 ALBÁNIA

5.napi, Bosznia-Hercegovina, Mostar, Villa Salvia

Útvonal:

Mostar, Villa Salvia:

Mostarban a szállásunk, Villa Salvia full extrásnak mondható, óriási nagy szoba 3 ággyal, tiszta szépen takarított zuhanyzós fürdő, reggeli bőséges, rugalmasan kezelnek minden felmerülő igényt, egyedül a zárt parkoló nem volt biztosított a foglalásban szereplő feltételekkel ellentétben.

Kaptunk egy ajándék térképet, amin megmutatták a javasolt éttermet a közelben, ez volt a Malo Mistro, itt elvileg kaptunk volna kedvezményt is a hotelre hivatkozva, ez most valahogy elmaradt…, ettől függetlenül az ételek nagyon finomak voltak, jól esett a kerthelyiségben elfogyasztani egy jó korsó sörrel.

Mostar az az a hely, amit mindenkinek egyszer életében látnia kell, igazi bakancslistás hely. Az este hangulatát ajánlom, ahogy beindul az éjszakai élet, a sok-sok bazárt rejtő kavicsos kis uták egyszerre kelnek életre, a rengeteg mediterrán hangulatú kis étterem megtelik túristákkal, kocsmák, fagyizók egymás alatt-felett.

A fő látványosság „Stari most”, vagyis az öreg híd, ami 1567-től egészen 1993 november 9-ig állt a Neretva folyó két partját összekötve.

A 6. nap már nem tartogatott semmi érdekességet, Mostarból esőben indulva haladtunk Magyarország határáig, ahonnan már csak arra kellett figyelni, hogy be ne aludjunk az M6 izgalmas szakaszait magunk mögött hagyva…

Olvasd el Laci Balkán túrájáról készült írását

FOTÓK: