web analytics

Africa Twin találkozóról kísértem hazafelé Kállai Tibit, Senor Tamást, de hazaérésünk előtt tettünk egy nem mindennapi időutazást, kis haditechnikai kitérőt egy elfeledett rakétabázis irányában.

dscf0721.JPG

Céltalan motorozgatás helyett tudom javasolni, hogy a google térképen fellelhető régi katonai területeket látogassátok meg. Legtöbbje csak az enyészeté, van valami kerítés szerű védelem a balesetek elkerülése véget, de alapvetően gyalogosan bejárható területekről beszélünk. Aki volt katona 1989 előtti időkben és kicsit van affinitása a honvédelem dolgok és a katonai technikák irányában, annak egy igazi időutazás lesz újra bejárni, felfedezni ezeket a területeket. Szerencsére ebben a témában Kállai Tibinek hatalmas a lexikális tudása, így jó volt csak hallgatni a különféle történeteket.

Nem volt előttem sem idegen a téma, mert én egy légvédelmi ezred tagja voltam sorkatonaként. Volt szerencsém a nagy lokátorok közelében lenni, amikor még üzemszerűen működtek, dolgoztam harcállásponton, betekintést kaphattam az akkori légvédelem működésébe.

Akit kicsit komolyabban is érdekel a téma, azoknak többek között ajánlom Kállai Tibor cikkét – “Vár állott, most kőhalom címmel”, amit talán ez a túra ihletett meg.

Linkek: