web analytics
téli motorgumi

Négyévszakos vagy téli motorgumit válasszak? … Sokan vagyunk motorosok, akik autó helyett használjuk motorunkat, robogónkat nyáron és télen is, munkába járásra, túrázásra, kikapcsolódásra.

Honda SW-T 400 téligumi

November közepétől azonban a hideg aszfalt, a fagypont közeli hőmérséklet, a reggeli fagyok már nem kifejezetten a barátunk. Két lehetőség marad ilyenkor, vagy eltesszük a járművünket téli álmot aludni, ezzel befejezve a motoros szezont, vagy folytatjuk és választunk rá a téli időjárási viszonyoknak megfelelő gumiabroncsot.

Mitől jobb a téli gumi?

A téli gumiabroncsok jobb tapadással rendelkeznek havon (továbbá nedves vagy sáros útfelületen), mint a nyári abroncsok. Mélyebb profillal vannak ellátva, lamellás szerkezetű profilokkal, amelyek hatékonyabban szorítják ki a gumi és az útfelület közül a havat és a sarat. Mélyebb barázdákkal és sűrűbb futómintázattal rendelkeznek.
A téli abroncs a nyáritól anyagának alacsony hőmérsékleten való rugalmasságában is különbözik. A gumi hatékonysága 7°C alatt a legmagasabb mértékű (viszont hét fok felett a téli abroncs veszít teljesítményéből!)

jégmotorozás
https://hu.wikipedia.org/wiki/Gumiabroncs

Mikor cserélj és milyen gumit válassz?

Gumiabroncs választáskor elsődleges szempontok a biztonság, tapadás minden körülmény között, megbízhatóság és nem utolsó sorban a hosszú élettartam. Az a tapasztalatom, hogy ha nem a megfelelő időben cserélem le a gumikat, akkor hiába a reggeli pár fokos hideg, a nappali 10-15 C fok melegben sokkal hamarabb eléri az üzemi hőmérsékletét a futófelület, ezért hamarabb el fog kopni, főleg száraz úton. M+S (Mud&Snow ; sár és hó)

M+S (Mud&Snow ; sár és hó) téligumi jelölés

A téli mintázatokon megtalálható minden esetben az M+S (mud and snow) jelölés, kiegészítve az egyezményes hópihe motívummal. A négyévszakos mintázatokon minden esetben a fenti M+S rövidítés szerepel kiegészítve allseason vagy fourseasons felirattal.

Nyári gumi, téli gumi, négyévszakos gumi érthetően

Négyévszakos motorgumi M+S:

Michelin CityGrip 2:
A City Grip2 egész évben használható, nagy méretválasztékkal, mely nem csak a kis motorral rendelkezők választhatják, hanem a maxi – és elektromos robogó tulajdonosok is. Megjelenés éve: 2020

Heidenau K58S, K62S, K66:
Gumikeverék összetételéből és a mintázatból adódóan egész évben jól használható abroncsok, esőben kicsit bizonytalanná válik.

(A felsorolás nem tartalmazza a teljes választékot…)

Téli motorgumi, lamellás mintázat M+S:

ANLAS:
A Törökországi székhelyű ANLAS gyártó 1974 óta gyárt gumiabroncsokat motorkerékpárokhoz, segédmotoros kerékpárokhoz, robogókhoz és ATV-khez. Mackó nagymotoros téligumi tesztje alapján választottam végül az ANLAS Wintergrip2 SC-500 típust a Honda SW-T 400-ra én is. Egy téli szezont motoroztam már vele, amiben a hátsó gumi kicsit jobban elhasználódott a 7000 megtett kilométer után, de visszakerült a szett az újabb téli szezonra.
ANLAS MÉRETVÁLASZTÓ

anlas

HEIDENAU:
A Heidenau német székhelyű gyártó nagyon széles választékkal látja el a motorosokat, kínálata a legkülönfélébb igényeket is kielégítve, több mint 550 különböző gumiabroncsot tartalmaz. Nagyon közkedvelt a kisebb teljesítményű robogókon.
HEIDENAU MÉRETVÁLASZTÓ

heidenau

IRC:
Az 1926-ban Japánban alapított IRC Tire több mint 90 éves tapasztalattal rendelkezik minden típusú kerékpár, motorkerékpár és kerekesszék gumiabroncs-fejlesztésében. Egy globális vállalat, az IRC Tire hét gyártóüzemet birtokol világszerte.
IRC MÉRETVÁLASZTÓ

irc tire

MICHELIN:
A Fraciaországi cég története nagyon régi időkre nyúlik vissza, egészen 1826-ig. A gumigyártó cég híres figuráját, Bibendum-ot több, mint 120 éve 1894-ben ismerhette meg először a nagyközönség.
MICHELIN MÉRETVÁLASZTÓ

michelin

MITAS:
A Cseh MITAS gyár Európa egyik vezető motorkerékpár gumiabroncs márkája, amely több évtizedes hagyományokkal rendelkezik a motorkerékpár-abroncs-iparban. Motorkerékpárokra jó minőségű gumiabroncsokat gyárt cross, Enduro, FIM Enduro, salakmotor, utcai-országúti, sport-túra, moped, és robogó kategóriákban.
MITAS MÉRETVÁLASZTÓ

mitas

KENDA:
Kenda Taiwani gyártó, főleg kismotor és kerékpár gumiabroncsokkal találkozunk a piacon vele.
Téli motorgumija: Kenda K701
KENDA MÉRETVÁLASZTÓ

kenda tyres
szerviz

Motorgumi szervizek és webáruházak:

kekhold.hu

hó, téligumi minta ANLAS SC500
edy's motor


források: ANLAS, Mitas, Michelin, IRC, Kenda, Heidenau, Wiki, kekhold, maxigumi, r17, onroad